Sportonline.bg

Министър Кралев се срещна с ръководителите на спорта от китайската провинция Хубей

kralevkitaj
Министър Кралев се срещна с ръководителите на спорта от китайската провинция Хубей

Снимка: ММС

Делегацията е в България по повод провеждащия се в Сливен лагер на сборния футболен отбор до 17 години на 80-милионната китайска провинция

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с китайска делегация от провинция Хубей, водена от вицепрезидента и генерален секретар на футболния съюз на провинцията Сон Лий Чуин и директора на юношеското направление в местното бюро по спорта Ху Ян. Те са в България по повод провеждащия се в Сливен лагер на сборния футболен отбор до 17 години на 80-милионната китайска провинция. На срещата присъства и съветникът на министъра Гошо Гинчев.
Лагерът е в следствие на подписаното през 2016 г. от Кралев и министъра на Генералната администрация на спорта на Китай и председател на Китайския олимпийски комитет Лиу Пън споразумение за сътрудничество в областта на спорта, както и от партньорството между Българския футболен съюз и ръководството на провинция Хубей. По време на лагера с младите китайски футболисти и техните треньори работи и българският специалист Адалберт Зафиров.
Подобни лагери вече се превръщат в традиция, като през 2017 г. у нас се подготвяха 14-годишни футболисти от Китай. Като част от сътрудничеството между България и Китай в областта на спорта в азиатската държава през миналата година като треньори работиха Божидар Искренов и Бисер Хаздай, както и съпругата на Искренов – Кремена, която е треньорка по художествена гимнастика.
„Благодаря Ви за Вашата активна дейност за развитието на отношенията между България и Китай в сферата на спорта. Вярвам, че това сътрудничество ще се разширява и ще обхване и други спортове освен футбола“, обърна се Кралев към гостите си.
Ху Ян също изрази желание сътрудничеството между България и провинция Хубей да бъде разширено, като се организират съвместни лагери на спортисти в детско-юношеска възраст.
По рано през деня президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и Сон Лий Чуин подписаха договор за сътрудничество, който включва обмяна на кадри и треньори, както и възможности за организиране на подготвителни лагери и контролни срещи на юношески отбори до 15, 17 и 19 години. Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков пък показа на делегацията Националната футболна база „Бояна“.Още по темата

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>