Sportonline.bg

Кралев: Спортът трябва да е достъпен за всички

facebook krasen kralew
Снимка: Facebook/ Krassen Kralev

Масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ

„Трябва да направим спорта достъпен за всички. Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел.“ Това заяви министърът на младежта и спорта от кабинета „Борисов 2″ и кандидат за народен представител от варненската листа на ПП ГЕРБ Красен Кралев. Заедно с кандидатите за народни представители Николай Малев и Веселин Цонев те посетиха тренировка на отбора по баскетбол в инвалидни колички Никея Варна. Един от основателите на клуба, Георги Колев, също е част от листата на ГЕРБ Варна. След тренировката кандидатите за народни представители обсъдиха с присъстващите политиката на ГЕРБ за развитието на спорта за хора с увреждания.
„Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях, ще са сред основните акценти в програмата на ГЕРБ през следващите години“, увери Кралев.
„Ние разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014 г. бяха финансирани единствено трите многоспортови организации, които развиват спорт за хора с увреждания – Българската параолмипийска асоциация, Спортната федерация на глухите и федарията за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата работа и нашите виждания в тази сфера през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%.
Тези средства бяха разпределени за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания. Така през 2016 г. за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът“, отчете той.
Баскетболистите благодариха за програмата с баскетболната федерация, по която за 100 000 лв. бяха закупени 22 колички. „Програмата даде възможност да имаме вече четири отбора – два в София и по един във Варна и Бургас и през миналата година за пръв път да се проведе държавно първенство. Баскетболистите вече имат пари за екипи, нови топки и състезания. Скоро ще бъде сформиран и национален отбор“, коментира Кралев.
„Масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ. Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни. Трябва да направим спорта достъпен за всички. Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Спортът трябва да е достъпен за тях. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт. И за бъдеще смятаме да подкрепяме със съвети, програми и финансиране тези клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия и спорта за хора с увреждания“, акцентира Кралев.
В Закона за спорта, който беше разработен от нашия екип се предвижда създаването на Паралимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания“, допълни той.Още по темата

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>