Sportonline.bg

Красен Кралев: Образователната система и спортът като част от нея са основен приоритет на ГЕРБ

btv kadur kraew
Снимка: btv.bg/ кадър

От изключително значение е да се използват именитите ни спортисти за реклама на държавата и децата да получат възможност да се докоснат до тях

“Изключително горд съм с провеждането на Световната купа по сноуборд в Банско и тенис турнира Garanti Koza Sofia Open, с които стартирахме годината. Гордея се и с начина, по който българските спортисти тръгнаха през тази година – не само с успехите в сноуборда и в тениса, но и с отличния старт на българските биатлонисти, които имат европейска титла, медали от Европейския шампионат и призови класирания за Световната купа и Световното първенство”. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ министърът на младежта и спорта от кабинета “Борисов 2” Красен Кралев.

“Много важна функция на държавата е, където имаме силни спортисти и звезди, които могат да повлияят положително върху децата и подрастващите, задължително да направим всичко възможно те да покажат таланта и уменията си пред родна публика. Участието на Григор Димитров в София беше феноменално. Стартът му тази година е невероятен – от 16 мача има 15 победи. Надявам се, че оттук нататък ще върви само във възходящ порядък. 55 хиляди души гледаха Григор в „Арена Армеец”. Надявам се, че този заряд и тази любов, които получи от публиката, ще са изключително мощен импулс в представянето му през годината.”
„Сигурен съм, че Григор Димитров ще бъде вдъхновение за стотиците деца, които го гледаха наживо. Убеден съм, че голяма част от тях ще започнат да се занимават със спорт. Това е най-важното. Ние трябва да се борим за здрава нация. Медалите са важни, но по-важно от всичко е здравето на децата. И е от изключително значение да се използва момента, в който имаме спортист или отбор във възходяща линия, за да бъде предоставена възможност на децата да се докоснат до магията на спорта. Това е изключителен момент, който ние не трябва да изпускаме”, обобщи Кралев.
“Спомням си участието на българския национален отбор по волейбол на Европейското първенство, на което бяхме домакини заедно с Италия. След него Владо Николов тръгна из цялата страна и направи за няколко месеца школи от по 200-300 деца. Вижте еуфорията, вижте им очите, когато гледат звездите ни. Шансът, до който те се докосват, магията на спорта – това са важните моменти. Освен това всички наши сънародници заслужават да видят звездите си наживо”, допълни той.

На въпрос на водещата относно финансирането на подобни турнири, Кралев отговори: “Състезанието е скъпо. Държавата сама не може да си позволи да го организира. Бюджетът на един турнир от ранга на Гаранти Коза София Оупън е около 3 млн. лева. Така беше миналата година, така е и сега. Много спекулации се появиха по темата, и то главно в едни фалшиви сайтчета, гравитиращи около лявата идея, около БСП – много гадни спекулации за това колко пари е взел Григор, колко пари е дала държавата в частна фирма. Това въобще не е така. Бюджетът на такъв турнир е, казвам пак, около 3 милиона лева – половин милион се подсигуряват от държавата, а другите 2,5 млн.лв. идват от продажба на билети и спонсори. Това, което не достига, идва от главния спонсор Garanti Koza. Например миналата година турнирът беше с над 1 милион лева недостиг на средства, които бяха осигурени от рекламен договор с Garanti Koza. Тази година, разбира се, заради участието на Григор и заради по-доброто качество на турнира, имаше много по-голям интерес. Редно е да отбележа, че държавата, освен че дава половин милион лева, получава обратно 350 хил.лв. като наем за зала. Залата не се дава безплатно. Парите ги даваме на Българската федерация по тенис, която е съорганизатор на турнира, за да може да се покрият разходите – съдийски такси и наем. Отделно има 1 млн. лева хонорар за участие на тенисисти. Колкото по-голям е този фонд, толкова по-класни тенисисти се привличат. Тенисистите взимат тези пари независимо от наградния фонд и независимо от класирането им. В случая Доминик Тийм, който беше една от големите звезди на турнира тази година, но отпадна рано, получава хонорар само за идването си тук. Общият награден фонд е 900 хил.лева. Има и такса към ATP и към собствениците на тази седмица, която е над половин милион лева и то само, за да получиш правото да организираш такъв турнир. Равносметката: от тази инвестиция от около 3 млн.лв, българската държава е дала около 500 хил.лв., като си е възвърнала под формата на наеми 350 хил. лева. Приходите от билети са около 1 млн. лв., другите са от рекламодатели и спонсори. Т.е. тези пари са възвърнати, но е редно да споменем и ефекта, който получава държавата – над 120 страни са излъчвали този тенис турнир, над 100 млн. зрители са го гледали. Много пъти ще бъде предаван на запис. Много пъти логото на София ще грее от екраните в цял свят. Така че нека отчетем и тези факти. Цифрите още не са напълно готови, но се базираме на данните, които имаме от миналия сезон. Ефектът е огромен. Няма по-добре изхарчени пари за реклама на държавата от парите, инвестирани в такива състезания”, категоричен бе спортният министър от кабинета “Борисов 2”.

„А Световната купа по сноуборд? Ще посоча конкретни данни. Но защото аз съм пристрастен и много харесвам тези състезания и съм горд, че нашето правителство, кабинетът “Борисов 2”, ги спечели и организира, ще посоча данните, изнесени от Румен Драганов – директор на Института за анализ и оценки на туризма, който не е пристрастен. Той обобщи – 11 млн. лева са приходите в Банско за периода на провеждане на Световната купа по сноуборд, като 200 млн. зрители са гледали състезанието. 90% е заетостта на легловата база, като много голяма част от посетителите в района са заели легла в съседните градове Разлог и Добринище. Ами каква по-добра реклама на нашите курорти и на държавата от тази? Колко хиляди се пръскаха през годините за реклама на българския туризъм със спортна ефективност? Смея да твърдя, че тези състезания са едни от най-добре планираните и най-ефективно проведените, с оглед на българския интерес”, допълни Кралев.
Министърът от правителството “Борисов 2” заяви, че с нетърпение очаква и най-голямото спортно събитие в България досега – Световното първенство по волейбол през 2018 г.

Кралев сподели още, че в програмата на ГЕРБ за следващите избори основен приоритет е изграждането и ремонтирането на физкултурните салони в българските училища. По думите му години наред този проблем е подценяван.

„При положение, че дълги години спортната инфраструктура не е пипана, не може за един мандат да оправиш и малките тренировъчни зали, и във всеки областен град да има зала, и да има големи представителни зали. Няма лоша спортна инфраструктура, има лош мениджмънт. Най-голямата ми мечта е на път да се сбъдне в мандата на ГЕРБ, който предстои. Сега идва ред на спортните салони, чието изграждане е приоритетно. Има гарантирани 120-130 млн. бюджет, с които тази програма да бъде реализирана. Спортът като част от образователната система е приоритет за нас. Физкултурните салони са приоритет. Има 300 училища без салони, има още 400 със зали, които са пригодени, но не стават за реална спортна дейност. Не може да искаш от децата задължително да изучават предмета физическо възпитание, след като не си им създал условия. Години наред този проблем е подценяван. Има училища с 50-годишна история, които никога не са имали салони. Аз съм щастлив, че този приоритет намери място в нашата програма“, коментира Кралев.

Той допълни, че в началото на изминалия мандат приходите за зала “Арена Армеец” са били 650 хил.лева, а в момента те са над 1 млн.лв., като съоръжението е заето 120 дни годишно.

„България има 5 представителни зали, които са абсолютно достатъчни. Ще довършим тази в Бургас, която е за лека атлетика. В управленската програма на ГЕРБ също е залегнало приоритетно изграждането на по-малки зали в областните центрове – до 1000-1500 зрители. Наличието на такава зала в областния град вдига жизнения стандарт на населението. Отделно, извън тези приоритети, продължаваме реконструкция на залите за тренировки, които са изключително важни. Не сме се спрели – през последния мандат на ГЕРБ нашият екип има над 30 такива обекти – реконструирани и подобрени, за да могат не само елитните ни спортисти, но и подрастващите да имат условия за спорт“, коментира Кралев.

По повод втората ударна смяна на областни управители от служебния премиер Огнян Герджиков, Кралев коментира:
„Проблемът не в самата смяна като такава. Първоначално щяха да уволняват само тези, за които има някакви съмнения, а сега виждаме, че всички си отиват. Но всеки има право дори за три петъка служба да си избере екип, това не е укоримо. Интересно е кои хора влизат на тяхно място! Това са хора дълбоко свързани в историята си с БСП. От първата вълна 10 бяха свързани с БСП, а трима с НДСВ. И левицата продължава да отрича връзката си и с кабинета, и с тези областни управители. Не може да не прави впечталение, че това е някакъв опит за внедряване и инсталиране на БСП във властта преди да са минали изборите. Топката е при Вас журналистите да установите каква е истината. Защото за мен тенденцията е ясна и тя няма да спре”, заяви още той.

 Още по темата

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>