Sportonline.bg

Голям спортен празник тази неделя на Витоша

vitosha
Голям спортен празник тази неделя на Витоша

Снимка: facebook

Дизела и Антония Григорова тръгват за поредни победи на Фестивала край х. Момина скала

Под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша” Столична община и Фондация „София – Европейска столица на спорта организират за втора поредна година тази неделя, 10 юли, голям Спортен празник на х. Момина скала, съобщава www.sofia2018.bg.

Витоша Летен Фест е част от инициативата София – Европейска столица на спорта 2018 г. и включва планинско колоездене, планинско бягане и кратък туристически поход. Организаторите подготвят богата забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени специално изградени сцени с възможности за много игри, забавления и награди. Новото тази година: надпревари по бързо разпъване на палатка и теглене на въже, а като допълнителна емоция децата ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“.

„Каним софиянци и гостите на столицата сред красотата и прохладата на природата. Надяваме се повече хора да отделят още един ден за спорт, туризъм и отдих, което е в основата на инициатива Европейска столица на спорта,“ заяви на пресконференция днес Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет.

Анатоли Илиев, оргсекретар на София2018 обяви намерението на организаторите да направят един Празник в планината. „Витоша Летен Фест се прави за втора година и целта ни е да надграждаме, да предоставяме повече шансове на столичани за спорт и активен начин на живот,“ каза Илиев.

Фестът включва състезание по планинско бягане със старт в 10.30 ч. по 12 км трасе „Кумата“ и състезание по планинско колоездене с начало в 10.45 ч. по 7/20 км (една/три обиколки) трасе „Копитото“. Точно в 11 ч. Петър Панков ще поведе участниците в лекия туристически поход за около 2 ч. по 3.5 км трасе „Обичам Витоша“.

„Поздравления за Столична община за чудесната инициатива. Нека виждаме колкото се може повече хора в планината. Ние ще предложим още една „щипка адреналин“ към богата програма от активности по време на Феста,“ обяви Аспарух Мачирски, който ще осигури 24-метров алпийски тролей над Боянската река.

Стана ясно, че сред записалите вече са победителката от 100-километровата атлетическа обиколка на Витоша преди две седмици националната състезателка по ски-бягане Антония Григорова и рекордьорът на суперпрехода Ком-Емине Кирил Николов-Дизела. Очаква се близо 500 участници да стартират в отделните дисциплини тази неделя на Витоша.

Възрастовите групи за колоезденето и планинското бягане са юноши и девойки(16-18г.), мъже и жени; ветерани мъже и  жени (40+), за похода няма ограничения. Предвидени са два подкрепителни пункта – един по трасето за колоездене и един по маршрута на бягането – хижа Еделвайс.

Участниците са освободени от стартова такса. Състезателите следва да носят лични карти или ученически книжки и да бъдат екипирани с необходимата екипировка – участниците в състезанието по колоездене крос–кънтри е задължително да са с каски и е препоръчително да са с очила, ръкавици и наколенки. Препоръчително е също така да се направят предварително застраховки. Общият награден фонд е 3000 лева, класиралите се на първите три места в своите възрастови групи и дисциплините байк крос–кънтри и бягане крос–кънтри ще получат медали и материални награди, а участниците в туристическия поход ще получат сувенир за спомен от Феста. Награждаването започва в 13 ч. в зоната на старт/финала.

На желаещите да се включат в събитието ще бъде  осигурен обществен транспорт от София: тръгване от Национален стадион „Васил Левски, паркинга пред централния вход на стадиона в 8:00 часа (автобусите ще са означени с табели на събитието) до м. Златните мостове – и обратно след приключване на събитието в 14:30 часа. За колоездачите е предвиден транспорт за извозване на байковете от нац. ст. В. Левски. Личните автомобили този ден ще бъдат паркирани край Златните мостове.

Записванията продължават на http://racetimingbg.com/vitosha-summer-fest-10-07-2016/ и в деня на Феста – на обособените пунктове по дисциплини от 9.00 до 10.20 ч. пред х. Момина скала. Допълнителна информация може да се получи на www.sofia2018.bg, в специалната Facebook страница на събитието, на contact@sofia2018.bg.

Още инфо и снимки ще намeрите на www.sofia2018.bg, както и в специалната Facebook страница Витоша Летен фест.Още по темата

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>