Sportonline.bg

За здравословните ползи от тениса на 40+

tenisssyyy
За здравословните ползи от тениса на 40+

Снимка: БФ Тенис

Един от основните лектори на семинар във Валенсия е Мигел Креспо

Научно изследване от 2016 г., базирано на работата на 8 различни специалисти и със съдействието на Оксфордския университет, търси кой е най-полезния спорт за здравето на хората след 40-годишна възраст. Интересното е, че според него ракетните спортове и най-вече тенисът на корт е номер 1 като здравословно влияние през цялата продължителност на човешкия живот.

„Ние много често говорим, че тенисът е спорт за цял живот, но сега вече и научно се доказа за ползите от него върху здравето на човека“, казва Пресиян Коев от БФТ, който се завърна изключително провокиран от темата, застъпена сериозно по време на курса на ITF Level 3 във Валенсия, в който участва. Един от основните лектори на този семинар е Мигел Креспо, който е написал много научни материали за тениса и е член на авторския колектив, който последните години издава тенис учебници,съобщи БФ Тенис.

Заключението за здравословните ползи от тениса са базирани на сравнения с още няколко основни и популярни спорта като футбол, бягане, колоездене, плуване и аеробика.

„Не трябва да се влиза в спор с останалите спортове кой е по-по-най, защото всеки един от тях има своите благоприятни влияния върху здравето. Тук става въпрос основно за влиянието им върху работата на сърцето“, обяснява Коев.

След наблюдения върху десетки практикуващи тези спортове се оказало, че именно тенисистите са с най-малко случаи на инфаркти и други сърдечни проблеми.

А дали тенисът е добър вариант за първи спорт след 40-годишна възраст, ако преди това човек не е практикувал нищо? От няколко години насам ITF прави изследвания, според които от един най-трудните за практикуване спортове тенисът се превръща в един от най-достъпните за всички възрасти. „Това стана благодарение на въвеждането на меките топки, с които играта на корт стана не така интензивна и съответно може да се практикува и от начинаещи на по-сериозна възраст. Така много по-лесно може да се достигне определено ниво, за което не ти трябва треньор“, обяснява Пресиян Коев.

Достъпността на спорта също нараства, тъй като самостоятелната или в двойки игра на стена не изисква кой знае какви разходи освен подходящ екип, ракета и топки. В интернет вече могат да се намерят изгодно качествени ракети втора употреба, а с топки може да се снабдите безплатно или срещу минимална сума от тези, които излизат от употреба по клубовете. „За нас, като федерация, е важно наистина да направим спорта ни достъпен и за радост дори и в София се намират училища, които предоставят свои бази за безплатно ползване от гражданите на района след определен час. Освен това събирането с партньори на твоето ниво и играта в каре прави наемането на корт възможно и достъпно ценово, казва още Коев. – В Испания много често виждах хора над 50, над 60 и дори над 70 години да играят по двойки. Това за тях е нещо като ритуал и поддържа духа и физиката им. Със сигурност тенисът за тези хора е най-достъпният сред игрите с топка“.

С напредването на възрастта и обездвижването залинява и мозъкът, което води до неговото разболяване. И тук отново на помощ идва тенисът, за който самият Гари Каспаров казва, че е „шах в движение“, а Анатолий Карпов го твърди за бадминтона. Именно зарази това и двамата играят съответния спорт по време на активната си кариера на шахматисти, за да поддържат физическата си форма.Още по темата

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>